Кошик
16 відгуків
Надійний продавець Prom.ua
+380683420898
+380683420898
СКАВАРІДКА™

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття»

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття»

26.06.17

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які про капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося т давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварюват зерен і багато подібних речей.

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила від нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середи відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучіно. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають с залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно п використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже з також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб лю кавовий напій, робила це з любов’ю.

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучіно?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальн Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, – це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучіно, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготу співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового нап відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

Гоголь Діана

Джерело: Терен